Public & Health

Drukke herfst in de jeugdzorg

De contractmanager in de Jeugdzorg krijgt een drukke herfst.  De helft van de jeugdzorgaanbieders voorspelt liquiditeitsproblemen in het najaar nu de omzetcompensatie is afgelopen. Echter een groot deel van de aanbieders had al financiële problemen voordat de crisis ontstond. In het najaar gaat ook blijken of de voorspelde boeggolf zichtbaar wordt. De regio’s die de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in de data- en informatiesystemen gaan dit najaar de vruchten van de investeringen plukken: zij kunnen nu echt datagedreven gaan sturen en snel inspelen op de risico’s waar zij inzicht in hebben.

Tijmen Burggraaf

11 augustus 2020

Liquiditeitsproblemen in het najaar
In juni publiceerde de Jeugdautoriteit de laatste update van de corona-quickscan. Hierin gaf 52% van de jeugdzorgaanbieders aan dat zij liquiditeitsproblemen verwachten later in 2020. Tot en met juni dit jaar viel een terugval van omzet nog onder de compensatieregeling, maar nu moeten aanbieders op eigen benen staan. In de regio’s waar de financiële dashboards goed op orde zijn, kunnen contractmanagers risico's bij zorgaanbieders direct signaleren. Direct na de zomer afspraken maken met de aanbieders met deze signalen zorgt voor ruimte later in het jaar.

Uitgestelde jaarverantwoording - 1 oktober
De aanbieders die financieel ongezond de crisis ingegaan zijn, lopen extra risico op liquiditeitsproblemen in het najaar.
1 oktober is een belangrijke datum. Dan is de uitgestelde deadline voor de jaarverantwoording 2019. De informatie uit de jaarstukken is dit jaar essentieel om het totaalplaatje van de risico’s in te schatten. De kwalitatieve toelichting zal op 1 oktober bovendien specifieke informatie bevatten hoe de aanbieder de crisis heeft beleefd.  1 op de 5 jeugdaanbieders die de 2019-jaarstukken al heeft gedeponeerd, heeft een risicovolle financiële positie aan het begin van 2020.

Boeggolf
Financiële zaken dus dit najaar, maar dat is niet het enige wat gaat spelen. Vòor de zomer was er veel te doen over de boeggolf. Van uitstel komt geen afstel, maar juist een verzwaarde zorgvraag na de zomer, zo was de gedeelde verwachting. Regio’s die de cliëntstromen goed inzichtelijk hebben, van macroniveau tot zorgpaden, gaan een eventuele golf terugzien in de dashboards.

Investeren in informatievoorziening werpt zijn vruchten af
De regio’s die de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in de informatievoorziening, gaan dit najaar de vruchten plukken op deze dossiers. Hun contractmanagers hebben het inzicht en worden direct op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen in het landschap. Vervolgens kan er pro-actief worden ingespeeld. Dat is datagedreven sturen zoals het bedoeld is. De regio’s die de datavoorziening niet op orde hebben, lopen dit najaar het risico dat ze worden ingehaald door de ontwikkelingen en pas met de aanbieders om tafel gaan als de problemen allang zijn ontstaan.

Aanbiedermonitor
Annual Insight helpt jeugdregio’s om proactief inzicht in het landschap te verkrijgen. Via de Aanbiedermonitor houdt Annual Insight de aangesloten jeugdregio’s op de hoogte van de belangrijkste inzichten uit de jaarrekeningen 2019. Meer weten over de Aanbiedermonitor of hoe Annual Insight bijdraagt bij de ontwikkeling van interne informatievoorziening? Neem gerust een kijkje op de website of benader ons via een belafspraak via deze link of rechtstreeks via onderstaande gegevens

Tijmen Burggraaf
Manager Public & Health
+ 31 (0) 6 306 29031
tijmen.burggraaf@annual-insight.nl

Ja, ik wil een demo

• Vrijblijvend
• Gratis
• Persoonlijk