Annual Insight Logo
Back to blog overview

Jeugdbescherming en -reclassering: De totale markt draait een operationeel verlies

Written by:

Henry Kouswijk
Tijmen Burggraaf
1 year ago

De JBJR-markt staat onder druk. In aanloop naar de nieuwe inkooptrajecten is onderzoek uitgevoerd, waaruit blijkt dat tarieven landelijk onder kostprijs liggen. Hoe krijg ik inzicht in de kostendrijvers en de financiële positie van mijn aanbieders, om in de inkoop een reële kostprijs te definiëren die afgestemd is op de lokale situatie?


Nieuwe inkoop komt eraan

In het komende jaar wordt in veel gemeenten de Jeugdbescherming en -Reclassering opnieuw ingekocht: een mooi moment om nieuwe afspraken te maken met een markt die onder druk staat.Belangrijke afspraken, want gemeenten zijn sterk afhankelijk van het kleine aantal gecertificeerde instellingen (GI’s) voor deze essentiële dienstverlening.


Aanbieders sterk onder druk

Uit analyse van Annual Insight blijkt dat de GI’s financieel gezien sterk onder druk staan,o.a. door transitie-effecten is de markt onderhevig aan reorganisaties en wisselende resultaten. Hierdoor is er sprake van significante financiële risico’s in de markt. Dit brengt niet alleen de continuïteit van zorg in gevaar, maar heeft ook directe effecten op de kwaliteit van de dienstverlening.


Noodzaak reële kostprijs te definiëren

Uit recent onderzoek blijkt dat de zorg bij alle aanbieders onder de kostprijs is geleverd. Daaruit is een nieuwe, reële kostprijs voortgevloeid. Deze gemiddelde kostprijs is een nuttig handvat in de nieuw inkoop, maar neemt niet mee dat de tarieven aangepast moeten worden op de unieke, lokale situatie per gemeente. Vanuit het gemiddelde moet dus worden gefinetuned om een reële kostprijs te definiëren die erin voorziet dat in jouw gemeente de zorg tegen de juiste prijs kan worden geleverd.


Hoe kan Annual Insight helpen?

Om bij de komende inkoop de juiste kostprijs voor jouw gemeente te kunnen definiëren is het zaak goed inzicht te hebben in de ontwikkelingen bij de in jouw gemeente actieve aanbieders. Annual Insight biedt specifiek inzicht in de risicos , ontwikkelingen en relevante kostendrijvers per aanbieder in uw zorglandschap.
Recent blogs

Stage bij Annual Insight

Aangenaam, mijn naam is Tammo Zijlker en ik studeer Wiskunde aan de TU ...
Read more

Annual Insight in het Sociaal Domein: Miljoenenverlies Pluryn Hoenderloo Groep.

Vandaag deponeerde Pluryn, na een officieel uitstel van de deponering ...
Read more

​Hoe gezond is de Nederlandse zorgsector in 2018?

Het is stilte voor de storm. Over precies een maand deponeren Nederl ...
Read more