Annual Insight Logo
Terug naar blog overview

TSN Thuiszorg voorbeeld van risico's voor gemeentes in de decentralisatie van de zorg

Geschreven door:

Bart Zirschky
3 jaar geleden

De effecten van de bezuinigingen op de thuiszorg worden zichtbaar in de Nederlandse zorgsector. TSN Thuiszorg komt vandaag met het nieuws dat zij uitstel van betaling hebben aangevraagd.

De zorginstelling is onderdeel van de Asito groep en heeft een omzet van meer dan € 259 mln. in 2013 met meer dan 20.000 werknemers (bijna 7000 FTE). Het is hiermee de grootste thuiszorgorganisatie van Nederland.Het uitstel van betaling zal een groot effect gaan hebben in het zorglandschap. Als reden wordt gegeven dat TSN Thuiszorg niet verder kan met de lage tarieven van de gemeenten. Een argument wat niet alleen voor TSN Thuiszorg geldt.

In 2014 hebben er veel veranderingen bij TSN Thuiszorg plaatsgevonden, maar de dalende marges hebben over 2014 geresulteerd in een EBITA van € - 8,9 miljoen, waar deze in 2013 nog € - 0,5 miljoen bedroeg. De solvabilteit bedraagt eind 2014 een erg lage -8,5%, welke middels een kapitaalstorting is aangevuld naar 15%.


“De tarieven voor thuishulp zijn de afgelopen jaren extreem gedaald. Bureau Berenschot heeft onlangs becijferd dat deze daling maar liefst 25% bedraagt”, aldus TSN directeur Jongstra. “Daar komt bij dat veel gemeenten de afname van hulp bij de huishouding fors hebben teruggeschroefd of er zelfs bijna helemaal mee zijn gestopt.” Een trend die ook de komende jaren nog door zal gaan.


TSN Thuiszorg is actief in meer dan 300 gemeenten met een sterk lokale focus, maar wat gaat dit betekenen voor de gemeenten. In hoeverre is er een gezonde spreiding voor de thuiszorg onder diverse gecontracteerde zorgaanbieders. En zijn deze zorgaanbieders sterk genoeg om de extra vraag die nu vrij gaat komen aan te kunnen. Met ons ontwikkelde model Kees zijn wij erachter gekomen dat de spreiding van de zorginstellingen binnen de zorgcontractering van gemeenten niet optimaal is. Risicobeheersing is hierin belangrijk om een strategie klaar te hebben staan om op tijd te kunnen acteren bij grote veranderingen bij zorginstellingen. Een dusdanig grote organisatie als TSN Thuiszorg kan een domino effect in gang zetten. Het belangrijkste is om dit met zijn allen tegen te kunnen gaan door goed in kaart te hebben hoe elke zorginstelling er nu écht voor staat en welke partijen in staat zijn om zich op tijd aan te passen aan de nieuwe regelgeving en klappen kunnen opvangen.


Meer informatie over onze expertise in de zorgsector in relatie met de gemeenten is te vinden op www.ikbenkees.nl.

Dit artikel is geschreven door Bart Zirschky. Hij is te bereiken op bart.zirschky@annual-insight.nl of op 06-539 674 85 voor meer informatie.

Recente berichten

Stage bij Annual Insight

Aangenaam, mijn naam is Tammo Zijlker en ik studeer Wiskunde aan de TU ...
lees meer

Annual Insight in het Sociaal Domein: Miljoenenverlies Pluryn Hoenderloo Groep.

Vandaag deponeerde Pluryn, na een officieel uitstel van de deponering ...
lees meer

​Hoe gezond is de Nederlandse zorgsector in 2018?

Het is stilte voor de storm. Over precies een maand deponeren Nederl ...
lees meer