Annual Insight Logo
Terug naar blog overview

Farm Frites: Omzet stabiel in 2014 met € 305,1 mln. na afstoten Braziliaanse en Argentijnse activiteiten

Geschreven door:

Bart Zirschky
3 jaar geleden

Vers van de pers: de jaarrekening van Farm Frites over 2014. Farm Frites heeft zijn netto omzet nagenoeg gelijk gehouden, ondanks de lagere aardappelprijzen, met € 305,1 mln. De netto omzet blijft nagenoeg gelijk wanneer rekening wordt gehouden met het afstoten van de activiteiten in Zuid-Amerika (€ 51 mln. omzet).Wanneer hier geen rekening mee wordt gehouden is de omzet van Farm Frites met 15,3% gedaald: een sterke daling in een volwassen markt waarin andere spelers (McCain, Clarebout, Agristo) jaarlijks blijven groeien. Met name in Europa is te zien dat Farm Frites jaarlijks marktaandeel verliest. Het Verenigd Koninkrijk laat als enige Europese markt wel groei zien, wat samen met de groei buiten de Europese Unie voor compensatie zorgt.De brutomarge stijgt sterk in 2014 en is weer bijna op het niveau van topjaar 2012. Desondanks weet Farm Frites dit niet door te vertalen in een sterk verbeterde EBITDA. De lagere aardappelprijzen hebben zichtbaar veel invloed op de hogere brutomarge, maar de indirecte kostenbasis is vrijwel gelijk gebleven bij een lagere netto omzet. Dit alles resulteerde voor Farm Frites in een EBITDA van € 14,4 mln. in 2014 (4,7%).In een volwassen markt als de aardappelverwerkende industrie, waar slechts een dozijn spelers de wereldmarkt in handen heeft zal Farm Frites progressie moeten boeken om zijn marktaandeel vast te houden of uit te breiden. De eerste stappen zijn gezet door te stoppen met de bouw van een nieuwe fabriek in Rusland, te snijden in verlieslatende activiteiten in Zuid-Amerika en het aanstellen van de nieuwe CEO, Jan Jongsma. Het is nu de beurt aan de heer Jongsma om het "patataandeel" in de wereld zeker te stellen of zelfs te vergroten.

CEO Jan Jongsma heeft daar ook de financiële middelen voor. Ondanks scherpe financieringsratio's is de financiële positie van het familiebedrijf zowel op korte termijn (current ratio: 142% ) als op de lange termijn (solvabiliteit: 38%) erg goed. Wij zijn daarom ook erg benieuwd wat de cijfers volgend jaar zullen laten zien.


Dit artikel is geschreven door Bart Zirschky. Hij is te bereiken op bart.zirschky@annual-insight.nl of op 06-539 674 85 voor meer informatie.

Recente berichten

Stage bij Annual Insight

Aangenaam, mijn naam is Tammo Zijlker en ik studeer Wiskunde aan de TU ...
lees meer

Annual Insight in het Sociaal Domein: Miljoenenverlies Pluryn Hoenderloo Groep.

Vandaag deponeerde Pluryn, na een officieel uitstel van de deponering ...
lees meer

​Hoe gezond is de Nederlandse zorgsector in 2018?

Het is stilte voor de storm. Over precies een maand deponeren Nederl ...
lees meer